Διακοπές με σκάφος , Ιστιοπλοϊκό


Ατελείωτες ώρες στην θάλασσα, με θέα τον γαλάζιο ορίζοντα, τη νύχτα ουρανό και αστέρια. Νωρίς το πρωί μία κούπα καφέ, μαγιό για πυτζάμα και μετά βουτιά στα βαθιά. Μόνο εσύ και οι κολλητοί σου, σε κόλπους απόμερους, μυστικούς από τους πολλούς κι όμως στα πιο δημοφιλή νησιά. Οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό, αν τας πας καλά με την θάλασσα, αποτελούν τρόπο ζωής, τον οποίον ωστόσο δε μπορούν να ακολουθήσουν όλοι.

Ο λόγος δεν είναι πρωτίστως οικονομικός: Παρακάτω θα δούμε ότι το κόστος ενοικίασης ιστιοπλοϊκού πιθανώς να μην ξεπερνά αυτό που έτσι κι αλλιώς υπολογίζουμε για τις διακοπές μας –αν έχουμε την δυνατότητα να πάμε διακοπές. Το ιστιοπλοϊκό θέλει «δουλειά» -ειδικά αν είναι η παρέα που θα αναλάβει θέματα πλεύσης, καθαριότητας, μαγειρέματος. Επιπλέον, τέτοιου είδους διακοπές απαιτούν πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στους «ναυτεπιβάτες», καθώς το περιβάλλον του σκάφους είναι αρκετά περιορισμένο. Τέλος, με τις μετεωρολογικές προβλέψεις να μην είναι πάντα τόσο ακριβείς, πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για ενδεχόμενες… περιπέτειες.

Όλα αυτά, όμως, δεν δείχνουν να επηρεάζουν τους λάτρεις του σπορ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν είναι Έλληνες. Όπως μας ενημερώνουν οι σχετικές τουριστικές εταιρίες, 8 στους 10 ενοικιαστές ιστιοπλοϊκών σκαφών είναι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο. Για την φετινή high-season μάλιστα τα περισσότερα σκάφη είναι ήδη κλεισμένα.

Νοικιάζοντας ιστιοπλοϊκό
Συνήθως στην διαδικασία ενοικίασης ιστιοπλοϊκού σκάφους για διακοπές θα μπει κάποιος που έχει ήδη δίπλωμα ιστιοπλοΐας (bareboat sailing) –είναι άλλωστε πιο συμφέρον, καθώς δεν θα χρειάζεται να μισθωθεί skipper. Επιπλέον, η νέα νομοθεσία επιτρέπει την ενοικίαση σκάφους μόνο αν τουλάχιστον ένα άτομο διαθέτει το συγκεκριμένο δίπλωμα και απαραιτήτως άλλο ένα άτομο υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι έχει ναυτική πείρα και μπορεί να βοηθήσει αν κριθεί απαραίτητο. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωσή σας και παρ’όλα αυτά θέλετε να ταξιδέψετε, υπολογίστε ότι, ανάλογα με την εταιρία στην οποία θα καταλήξετε, η αμοιβή του skipper, του ειδικευμένου δηλαδή ιστιοπλόου-καπετάνιου, κυμαίνεται από 150 έως 250 ευρώ την ημέρα.

Το δε κόστος ενοικίασης του ιστιοπλοϊκού εξαρτάται από το μέγεθός του, τον τύπο και την κατασκευή του. Μιλώντας για μικρό ιστιοπλοϊκό εννοούμε κάποιο με μήκος από 8 έως 10 περίπου μέτρα, το οποίο συνήθως διαθέτει δύο καμπίνες (μέχρι τέσσερα άτομα) και προορίζεται περισσότερο για κοντινά ταξίδια. Ένα μεσαίο σκάφος φτάνει τα 13 μέτρα, έχει κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο με ντουζιέρα και μπορεί να φιλοξενήσει έως έξι άτομα. Τα μεγάλα ιστιοπλοϊκά στην Ελλάδα συνήθως κυμαίνονται στα 15 μέτρα, αν και σαφώς υπάρχουν και μεγαλύτερα, είναι ιδανικά για μεγάλα ταξίδια και μπορούν να φιλοξενήσουν οκτώ ή και περισσότερα άτομα.

Επιπλέον, οι τιμές για να νοικιάσετε σκάφος αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο (όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με τα ξενοδοχεία), με το αν το θέλετε πλήρως εξοπλισμένο (π.χ. με σεντόνια, πετσέτες, GPS, αυτόματο πιλότο, τρόφιμα και νερό) και από το αν θα αναλάβετε εσείς τον καθαρισμό ή θα μισθώσετε προσωπικό. Τέλος, ρόλο στα χρήματα που θα ξοδέψετε θα παίξει και το κατά πόσο θα χρησιμοποιήσετε τη μηχανή του σκάφους, τουτέστιν πόσο πετρέλαιο (ή βενζίνη ανάλογα τον τύπου σκάφους) θα χρειαστείτε.


Παρακαλούμε εάν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας με e-mail συμπληρώστε τα στοιχεία σας (σε όσα πεδία θέλετε) και την ζήτηση σας και στείλτε το e-mail.
Κάντε κράτηση τώρα

Ποιος είναι ο επόμενος προορισμός σας;

Προσφορές

Login-iconLogin
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης